トピックス一覧

HOME > トピックス一覧 > 学生の声 > 留学体験記 > 鹿島・カナダ 03

最初のセメスターを終えて

こんにちは。観光学部2年の鹿島です。
 12月の半ばに前期のセメスターが終わり、留学期間もあっという間に半分が過ぎてしまいました。今回は、この前期のセメスターについてお話したいと思います。
 私がいたクラスは、様々な国の人がおり、とても賑やかなクラスでした。カナダ人の先生も、フレンドリーで明るい方でした。授業は、スピーキングとリスニング、ライティングとリーディングの2コマで、午後の授業を受講していました。
 スピーキングとリスニングの授業では、毎回違うパートナーとペアになり、与えられたトピックについて、お互いに自分の英語で意見交換をします。さらに週に一度、PC室に行き、集中的にリスニングの練習をしました。ライティングとリーディングのクラスでは、教科書で文法を学ぶほか、新聞記事の要約、また決められた時間内で紙一枚に出来るだけ多く文章を書く練習をしました。定期的にミニテストなどもあり、毎日吸収するものが沢山ありました。
 前期のセメスターを終え、4ヶ月で自分の英語力が伸びたと思います。特に、ネイティブの英語に触れることで、リスニング力も上がりました。残りの留学期間を、さらに充実した時間にしたいと思います。

Hello! My name is Miyaki Kashima.
 Four months have already passed since I arrived in Canada, so I’d like to tell you something about my first semester here. I thought four months would be a long time but actually the time has gone by very quickly.
 My English classes in Canada are divided by skill into speaking, listening, writing and reading. In our speaking and listening classes, our teacher gave us a topic and we usually talked about it with a partner. In writing and reading we learned how to write a sentence correctly by using a textbook, we also learned how to summarize a newspaper article. We also practiced how to write very long paragraphs many times. I could learn a lot of new things as we had tests frequently. We also had intensive listening practice once a week in the language lab.
 This last semester I took 2 classes every afternoon and as our class had students from many different countries it was very lively every day. Thanks to our friendly Canadian teacher I could get a strong sense of achievement this semester. By listening to native speaker English every day I can really feel my English skill is improving steadily. I am going to continue to do my best in the second semester to improve my English skill even more!

前期セメスターのクラスメート

前期セメスターのクラスメート