トピックス一覧

HOME > トピックス一覧 > 学生の声 > 留学体験記 > 萩原・台湾 08

週末に訪れた場所

みなさん、こんにちは。観光学部2年生の萩原くるみです。
 今回は私が訪れた高雄にある国立博物館について紹介します。
 この博物館は「国立科学工芸博物館」といい、7階建てのとても大きな博物館です。 各階にはテーマがあり、期間限定展示の他に、児童向け、環境汚染、病気・菌感染系などがありました。
 特に印象的だったのは、病気・菌感染系のフロアです。このフロアの特徴は、ゲーム感覚で病気や菌感染について学ぶことができるということです。この階のフロアの入口にはタッチパネルがあり、そのタッチパネルで自分の名前を打ち込んで、自分のカードを作ります。そのカードを持って入場し、自分のやりたいゲーム機にカードをかざして読み込ませ、プレイし、その得点をカードに登録していきます。またゲーム終了後には、出口の近くにあるパネルで自分のスコアを確認することができます。得点が高ければ高いほど、ランキング入りすることができるので、子供も大人もみな、夢中になって遊んでいました。
 このようにゲーム感覚で学習できることは、子供にも理解しやすいため、とても良いことであると思います。私も何かの企画を考える際にはどの世代の人でも楽しむことができるようにするためにはどんな工夫が必要かを考えてみたいと思いました。

Hello everyone! My name is Kurumi Hagihara, today I am going to introduce the National Science and Technology Museum in Kaohsiung. This huge museum has a theme for each floor so it is easy to navigate. There are floors with displays ad exhibits children, environmental pollution, and health and infectious diseases. The floor about health and infectious diseases was particularly impressive and memorable. Here you can learn about health and infection as if it is a game.
At the entrance to the floor there is a touch panel and you make a card so that you can play each of the games at each exhibit. After you make the card you insert it at each game or exhibit and after interacting with the display panel or game console your score is recorded on the card automatically. When you leave the museum you can have your score checked and if you have a high score it will be recorded in the database and displayed at the entrance of the museum floor. Visitors to the museum seemed to really enjoy the idea of learning while playing a game.
I also think this is a very good way to learn and is especially good for children. It also made me think how each generation has a different way to enjoy themselves. The museum was a fun and educational way to spend a day.
Make sure you go there if you are in Kaohsiung.

博物館の概観

ゲームの様子

ゲームの様子

ゲームのスコア