トピックス一覧

HOME > トピックス一覧 > 学生の声 > 留学体験記 > 萩原・台湾 15

U-bikeについて

みなさん、こんにちは。観光学部2年の萩原くるみです。
 今回は私がほぼ毎日利用しているある物について紹介したいと思います。その名も「U-bike」というものです。これは登録をすれば1時間無料で借りられる自転車のことです。学生証や一卡通と呼ばれるsuicaのようなもので登録することができ、誰でも利用することができます。利用する際もカードを差し込んで、借りたい自転車の番号を入力するだけで借りることができるため、とても簡単です。
 この自転車は高雄市内の至る所にあるため、借りた場所に返さなくても大丈夫です。私も昨年に登録をし、今では常に自転車を利用して買い物に行ったり、駅に向かったりしています。今まではバスを使っていたのですが、自転車にすることで時間を短縮でき、空き時間を有効に使うことができるのでとでも便利です。
 比較的バイクが多い台湾ですが、一人でも多くの人が自転車を利用することで環境について考えることができると同時に、自身の健康についても見直すきっかけを与えてくれるのではないかと考えます。

Hello everyone, I’m Kurumi Hagihara.
 This time in my report about living in Taiwan I’d like to introduce you to a very convenient mode of transport many people use in Taiwan called “U-bike”. U-bike is a free rental bicycle system that many Taiwanese cities have including Kaohsiung where I am studying. Anybody can use U-bike but you have to register before you can use a bicycle. Registration is easy you can use a student card or a Suica type card. U-bike bicycles are found in many places around the city, and using it is very simple. All you have to do is put your registered card into a slot on the bicycle and enter the bicycle identity number into a machine on the bike.
 You can return the bicycle to any point in the city where U-bike bicycles are parked. I used to use the bus a lot for getting around Kaohsiung but after registering for U-bike my life is more convenient and I can make better use of my time.
  A lot of Taiwanese get around by bicycle, I think it is a good way to keep healthy and it is also good for the environment.

留学体験記
U-bike

留学体験記vol.16:士林夜市再訪
留学体験記vol.15:U-bikeについて