2021年度 観光経営人材育成講座 第4回と第5回が開催 The 4th&5th Human Resource Development Course in Tourism Management 2021

• 国際アドミニストレーション研究科

2021年7月31日、観光経営人材育成講座「観光新時代、テクノロジーと外国人材の活用における展望」をオンラインで開催した。

第4回は、「外国人材活用・中国人観光客の視点」。本研究科の黒澤ゼミの学生からの発表と中国人留学生の座談会が行われた。中国人若者の観光におけるSNSの使い方などについて、活発な意見交換が行われた。

第5回ではテーマを「外国人材と日本語」と題し、外国人による「おもてなし」、すなわちサービスを提供する側の視点を軸に、横浜商科大学商学部観光マネジメント学科教授の綛田(かせだ)はるみ氏からご講演頂いた。

外国人労働者の動向、外国人材の様々な研修事例やコミュニケーション(日本語)教育について議論がなされた。

週末にもかかわらず30名を超える方々にご参加いただき、盛況であった。

On July 31, 2021, the Tourism Management Human Resource Development Course "New Era of Tourism, Prospects in the Use of Technology and Foreign Human Resources" was held online.

The theme of the fourth session was Utilization of Foreign Human Resources, Chinese Tourists' Perspective. Associate Professor Kurosawa's laboratory in our Graduate School coordinated a student presentation and a roundtable discussion with Chinese students. There was a lively exchange of opinions between the students and the participants on how young Chinese tourists use SNS (Japanese and Chinese) in their tourism.

In the fifth session, Ms. Harumi Kaseda, Professor in Department of Tourism, Yokohama College of Commerce, gave a lecture titled "Firesign Human Resources and Japanese Language Communications".The participants discussed the challenges facing the recent development of foreign workers coming to Japan, a variety of cases of OJTs in Japanese working environment, and some critical challenges in Japanese language education.

Despite the weekend, the sessions were well attended by more than 30 people.